کشاورزان زنجانی از خاک، طلا برداشت میکنند
گزارش پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ زعفران از جمله گیاهان دارویی است که نیاز چندانی به آب نداشته و در برابر کمآبی مقاوم است، کشت این گیاه در استان زنجان نتایج مطلوبی داشته و با توجه به اینکه این گیاه بر خلاف سایر محصولات تابستان در خواب بوده و در فصول سرد سال کشت میشود تداخلی با سایر محصولات نداشته از اینرو تمایل زیادی از طرف کشاورزان برای کشت وجود دارد.
بیشتر بخوانید
اما با توجه به اینکه کشت این محصول در استان نوپا بوده و بهصورت کامل روح داده نشده است نیازمند اقدامات آموزشی است تا آموزشهای لازم را در زمینه کشت و نگهداری ارائه شود و از جهتی دیگر با ارائه تسهیلات لازم کشاورزان در این زمینه ترغیب شوند، در شرایط کنونی که کشت این محصول در حال گسترش است میتوان با وجود آموزشهای لازم و تسهیلات حمایتی آینده روشنی برای آن دید، اگر این اقدامات انجام شود تاثیر آن بر کشاورزی استان طی سالهای آینده بسیار قابلتوجه خواهد بود.
۱۴۱ هکتار از اراضی زنجان زیر کشت زعفران
عاطفه انجمشعاع، مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: سابقه کشت زعفران در مزارع استان به بیش از ۲۰ سال میرسد ولی بر اساس اسناد و مدارک موجود تا ۴۰۰ سال پیش در منطقه سلطانیه زعفران به وفور تولید میشد ولی در این مدت بر اساس رویدادهای تاریخی به مرور دانش تولید این محصول از بین رفته و این منطقه از لیست تولیدکنندگان زعفران ایران خارج شده است.
وی با بیان اینکه تا سال ۱۴۰۲ مساحتی بالغ بر ۱۳۶ هکتار از راضی استان زیر کشت محصول زعفران بود، افزود: ولی در سال جاری حدود پنج هکتار نیز به این مقدار افزوده شده است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه زعفران گیاه کم توقعی بوده و جزو گیاهان دارویی با ارزش اقتصادی بالا است، ادامه داد: کشت این محصول در شرایط خشکسالی و کمآبی محیا بوده و امکان توسعه زراعت آن در اراضی زیادی از استان وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: کشت زعفران در تمامی شهرستانهای استان صورت گرفته ولی بیشترین سطح زیر کشت متعلق به شهرستانهای ماهنشان و خدابنده است.
انجمشعاع با اشاره به اینکه مزارع موجود از وضعیت مطلوبی برخوردار هستند، یادآور شد: در صورت رعایت نکات زراعی توسط تولیدکنندگان وضعیت مزارع به شرایط بهینه و عملکرد بالا منجر خواهد شد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه ایران به عنوان یکی از کشورهای عمده تولید کننده زعفران در دنیا است، ما با افزایش سطح زیر کشت و تولید مازاد نیاز استان، جایگاه مناسبی در کشور و در ارزآوری به استان خواهیم داشت.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه در مزارع زعفران به کارگر فراوان جهت برداشت گل، جداسازی کلاله آن و کشت محصول نیاز است، ادامه داد: در سال اول کشت به نیروی کارگری بیش از ۲۰۰ نفر در هر هکتار برای مراحل مختلف از جمله آمادهسازی زمین، کاشت، داشت، آبیاری، کوددهی تغذیه عملیات برداشت نیاز است.
زنجان مستعد افزایش سطح کشت زعفران
وی تاکید کرد: اما به صورت کلی هر هکتار زعفران بهصورت مستقیم زمینه ایجاد اشتغال برای دو نفر را در سال فراهم میکند.
انجمشعاع با اشاره به اینکه برای تشویق کشاورزان در توسعه این فعالیت کمکهای حمایتی انجام میشود، گفت: این کمکها در قالب یارانه خرید نهاده از قبیل کودهای شیمیایی پرداخت میشود، ضمناً در صورت وجود تسهیلات و منابع اعتباری به متقاضیان تسهیلات بانکی پرداخت میشود.
وی ادامه داد: همچنین سالانه در سطح شهرستانها کارگاههای آموزشی برای کشاورزان برگزار میشود.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشترین محصول تولیدی در خود استان به مصرف میرسد، ابراز کرد: در صورت افزایش تولید امکان صادرات آن وجود خواهد داشت.
وی تصریح کرد: با توجه به تغییر شرایط آب و هوایی، کاهش بارندگیهای اخیر و روند افزایش اقتصادی محصول زعفران و سازگاری آن با شرایط کمآب شاهد افزایش سطح زیر کشت این محصول در استان هستیم.
بازدهی مطلوب زعفران در منطقه
حسین خدرلو، کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: کشت محصول زعفران از اوایل دهه ۹۰ در استان زنجان، گسترش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه این محصول نیاز به آب کمی دارد و مطابق با آب و هوای منطقه است، افزود: به همین دلیل تمایل به کشت زیادی از طرف کشاورزان وجود دارد.
کارشناس کشاورزی یادآور شد: با توجه به اینکه زمان فعالیت این گیاه در پاییز است و تداخلی با سایر محصولات کشاورزی ندارد، تمایل زیادی برای کشت این محصول وجود دارد.
وی ادامه داد: با توجه به بازدهی مطلوب این محصول در منطقه و استقبال خوبی از که طرف کشاورزان وجود دارد که در صورت حمایت از کشاورزان، آینده خوبی برای کشت این محصول دیده میشود.
خدرلو عنوان کرد: خاک بسیاری از مناطق استان زنجان ظرفیت مطلوبی برای تولید زعفران دارد.
وی با اشاره به اینکه زعفران سازگاری خوبی با خاک استان دارد و در طول سال زراعی فقط به تعداد دفعات کمتری به آبیاری نیاز دارد، مطرح کرد: از اینرو در مناطقی که از خشکسالی رنج میبرند زعفران محصول بسیار با ارزشی بوده و میتواند جایگزین خوبی برای محصولات پرآببر، خسارتزا و بدون صرفه اقتصادی باشد.
زعفران زنجان جزو با کیفیتترین محصولهای کشور
علی رضایی، زعفرانکار نمونه استانی در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: زعفران محصولی است که در دو سال اول بازگشت سرمایه را به همراه دارد، یعنی هزینههای صرفشده در طول دو سال به دست میآید.
وی با بیان اینکه در منطقه زنجانرود پایین و در روستای سلطانآباد از سال ۹۹ آغاز به کار کردم، گفت: ابتدا به صورت آزمایشی این محصول را کشت کردم وقتی جواب داد و کیفیت محصول برداشت شده مطلوب بود هر سال بر سطح زیر کشت اولیه افزودم.
این زعفرانکار نمونه استانی ابراز کرد: این افزایش سطح زیر کشت همچنان افزایش پیدا کرد تا جایی که در حال حاضر بیش از سه هکتار از اراضی بنده زیر کشت این محصول است.
وی با تاکید بر اینکه در کل منطقه شمال غرب و غرب زعفران بهدلیل شرایط آب و هوایی مناسب نتیجه مطلوبی میدهد، عنوان کرد: محصولی که عاید کشاورزان میشود جزو با کیفیتترین زعفران کشت شده در کشور است.
رضایی عنوان کرد: عیار محصول کشت شده در استان ما ۲۷۰ بوده و در حد صادرات دارویی است.
افزایش سطح کشت زعفران نیازمند حمایت
وی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی حمایتهای از کشاورزان در زمینه کشت این محصول داشته است، مطرح کرد: حمایت از قبیل ارائه کودهایی مورد نیاز کمک بزرگی برای کشاورز است، مخصوصاً زعفران محصولی است که باید محلولپاشی شود.
این زعفرانکار نمونه استانی با بیان اینکه وجود ریزمغذیها در کشت این محصول تاثیر فراوانی دارد، گفت: توزیع ریزمغذیها نیز از سال گذشته توسط این نهاد آغاز شده است و مجموعهای از نهادهها به ما تعلق میگیرد.
وی با بیان این که زعفران محصول کمآببر است و میتواند در منطقه ما در زمینهای گستردهتری زیر کشت برود، تصریح کرد: ولی در زمینه ترویج این محصول ضعیف عمل شده و باید در این جهت تلاش شود تا مساحت بیشتری زیر کشت این محصول برود.
رضایی یادآور شد: در منطقه زنجانرود زمین بایر فراوانی وجود دارد و از طرفی نیز این محصول نیاز به آب کم دارد جهاد کشاورزی میتواند با همکاری منابع طبیعی با اختصاص زمینهای بایر به جوانان و کشاورزان زمینه فعالیت آنان را در زمینه کشت زعفران فراهم کنند.
وی با بیان اینکه قیمت پیازچه زعفران طی دو سال اخیر به شدت افزایش پیدا کرده است، مطرح کرد: اگر جهاد کشاورزی پیازچه زعفران را تامین کند و در اختیار کشاورز قرار بدهد و بهصورت تدریجی هزینه را دریافت کند کمک قابلتوجهی به کشاورزان کرده است.
این زعفرانکار نمونه یادآور شد: در صورت تامین نهاده و حمایت از کشاورزان مساحتهای زیادی زیر کشت این محصول خواهد رفت.
وی با اشاره به اینکه وجود تسهیلات در افزایش سطح زیر کشت این محصول تاثیر دارد، گفت: طی سالهای گذشته تسهیلات زیادی در زمینه کشت گیاهان دارویی ارائه شده است اما با توجه به اینکه در این زمینه اهلیتسنجی انجام نشده است و افراد و کشاورزان وامها را در زمینههای دیگر صرف کردهاند و وجود این امر برخی از افراد علاقهمند و کشاورزان را دلسرد کرده است.
بانوان نقش مهمی در کشت دارند
رضایی با تاکید بر اینکه زعفران گیاهی است که تابستان به خواب تابستانه میرود و در زمستان روند رشد خود را آغاز میکند، خاطرنشان کرد: گلدهی محصول زعفران بسته به شرایط آب و هوایی دارد و در مناطق کوهستانی از دهم شهریور ماه اولین آبیاری انجام میشود.
وی گفت: یک ماه بعد از اولین آبیاری، گلدهی محصول زعفران آغاز میشود که در اوایل به صورت کم بوده ولی به تدریج بعد از ۱۰ روز به اوج گلدهی خود میرسد.
این زعفرانکار نمونه استانی با تاکید بر اینکه اوج گلدهی این محصول حدود چهار تا پنج روز است، بیان کرد: بعد آن نیز سیر نزولی دارد.
زعفرانکار نمونه استانی ادامه داد: از گل اول تا برداشت آخر این محصول حدود یک ماه زمان لازم است و بهترین وقت برای برداشت محصول زعفران صبح است اما با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه ما صبح تا عصر این محصول برداشت میشود.
وی با اشاره به اینکه برای برداشت محصول گل از یک هکتار زیر کشت روزانه پنج تا ۱۰ نفر کمک نیاز است، یادآور شد: این تعداد برای یک هکتار در حدود یک ماه تعداد ۲۱۰ نفر میشود و کشت این محصول از نظر اشتغالزایی بسیار مطلوب است.
رضایی خاطرنشان کرد: برای پاککردن و فرآوری این محصول نیز برای تعداد زیادی از افراد به شکل غیر مستقیم شغل ایجاد میشود.
وی گریزی به نقش پررنگ بانوان در برداشت این محصول زد و گفت: حدود ۸۰ درصد برداشت، پاکسازی و فراوری محصول با بانوان است که همسرم در این زمینه نقش پررنگ و مهمی را ایفا میکند.
زعفران از جمله گیاهان دارویی است که نیاز چندانی به آب نداشته و در برابر کمآبی مقاوم است، کشت این گیاه در استان زنجان نتایج مطلوبی داشته و با توجه به اینکه این گیاه بر خلاف سایر محصولات تابستان در خواب بوده و در فصول سرد سال کشت میشود تداخلی با سایر محصولات نداشته از اینرو تمایل زیادی از طرف کشاورزان برای کشت وجود دارد و اگر آموزشهای لازم و تسهیلات حمایتی برای کشاورزان تامین شود میتوان آینده روشنی برای آن دید.
انتهای خبر/